.  Рано тази сутрин в 06:22 часа българско време от

...
.  Рано тази сутрин в 06:22 часа българско време от
Коментари Харесай

Япония изстреля мисия до астероид и обратно!

.  Рано тази заран в 06:22 часа българско време от японския център Танегашима излетя галактическа ракета H-2A. На борда на ракетата бе автоматизираната междупланетна станция “Хаябуса 2 ”. Мисията: да отиде до метеорит, да вземе проби от него и да ги достави на Земята.

В 08:09 ч. “Хаябуса 2 ” се отдели от ракетата и стартира независим полет.

Пътешествието се чака да продължи общо шест години. Астероидът, към който се е насочила “Хаябуса 2 ”, носи странното име 1999 JU3 – това е метеорит, богат на въглерод. Астероидът е огромен едвам 900 метра – по-малък дори от километър.

Мисията е сходна с предходната “Хаябуса ”, която хвърча до метеорит и назад от 2003 до 2010 година. Мисията съумя да достави на Земята проби от метеорита Итокава.

Новата “Хаябуса 2 ” е много по-амбициозна от предходната. Към нея е прикачен спомагателен спускаем уред – името му е “Маскот ” и е издигнат взаимно от френската и немската галактически организации CNES и DLR. Т.е. – след сполучливото кацане на комета тази година, в околните няколко години можем да чакаме и първо европейско кацане на метеорит!

Предната задача “Хаябуса ” не съумя да достави и астероидоход на повърхността, защото дребният “Минерва ” не бе сполучлив. Сега “Хаябуса 2 ” носи със себе си общо три астероидохода. Нека обаче отбележим, че астероидоходите не наподобяват нито на американския марсоход “Кюриосити ”, нито на китайския луноход “Юту ”. Те нямат колелета, а могат да подскачат.

По време на задачата ще бъде извършен и опит със снаряд, който ще бъде изстрелян към метеорита и ще експлодира при съприкосновението с повърхността му. Отделените газове ще бъдат оценени от инструментите на борда.

За повече информация по отношение на задачата: http://global.jaxa.jp/projects/sat/hayabusa2/

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР